Gdzie wykorzystywane są migdały?

Migdały niejednokrotnie uważane są za typ orzechów, natomiast w rzeczywistości to nasiona migdałowca zwyczajnego. W kuchni stosowane są przede wszystkim w cukiernictwie, nie brakuje natomiast przepisów na propozycje wytrawne, jakie – dzięki temu oryginalnemu dodatkowi – zyskają intrygującą nutę. Po migdały ochoczo sięgają smakosze, natomiast również zwolennicy kuchni roślinnej. W ludowej kulturze od wieków uznaje się je za znak bogactwa.

Migdały – niezbędne składniki mineralne

Migdały to niezwykle efektywne źródło wapnia potrzebnego do budowy kości oraz magnezu, jaki jest dobry w wypadku zmęczenia oraz stresu. W migdałach można odnaleźć też cynk, potas oraz fosfor. Cynk działa na kondycję włosów oraz paznokci, fosfor buduje kości oraz zęby, z kolei potas wspiera odpowiednią pracę serca oraz bierze udział w zaopatrywaniu mózgu w tlen. Migdały dostarczają witaminę E, jaka jest naturalnym przeciwutleniaczem. Określana jest też witaminą młodości, bowiem wychwytuje wolne rodniki oraz zabezpiecza skórę przed pojawieniem się zmarszczek.

Dawka przeciwutleniaczy

Garść migdałów daje przeszło 1/3 całodziennego zamówienia na witaminę E, jaka jest jednym spośród najlepszych przeciwutleniaczy. Dużo mówi się obecnie o wolnych rodnikach oraz antyoksydantach, jakie je niszczą. Wolne rodniki same w sobie nie są niekorzystne, kłopot rozpoczyna się wówczas, kiedy jest ich zbyt wiele oraz system nie nadąża z produkcją przeciwutleniaczy. Wówczas należy posiłkować się treściami o tym charakterze, jakie wychodzą z żywności.

Migdały w kuchni

Migdały dodawane są do wypieków, zwłaszcza świątecznych jako integralny element mieszanki bakaliowej, lub słodkiej oraz plastycznej masy marcepanowej. Orszada, to francuski trunek robiony z drobno rozdrobnionych migdałów, jakie zalewane są wodą czy mlekiem oraz przecierane poprzez sito. Drobno rozkruszone migdały mogą zmieniać mąkę, zwłaszcza do słodkich wypieków. Jest to doskonała informacja dla osób wykorzystujących dietę bezglutenową. By migdały zatrzymały wszelkie własne ważne wartości odżywcze nie można ich poddawać obróbce cieplnej.