Ile kalorii mają migdały?

Migdały mają ogromną ilość witamin B1 oraz PP i potas, które to składniki poprawiają funkcje mózgu – gwarantując lepszą pamięć oraz koncentrację. Migdały mają właściwości antynowotworowe, są cennym źródłem witaminy E oraz magnezu. Zaleca się je w diecie jarskiej. Działają dobroczynnie na zaburzenia układu moczowego (kamienie nerkowe, zwężenie cewki moczowej), dróg żółciowych i przy zatwardzeniach. Olej w nich zamknięty ma mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, jakie zmniejszają poziom cholesterolu we krwi.

Parę faktów o migdałach

Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Uprawiane są szczególnie w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Iranie, Włoszech oraz Maroko. Są 2 odmiany migdałów: słodkie oraz gorzkie. Te pierwsze wykorzystywane są często w sektorze konsumpcyjnym, drogeryjnym oraz lecznictwie. Migdały gorzkie mają substancję nazywaną amigdaliną, jaka w ogromnych ilościach jest szkodliwa. Więc także migdały te uprawiane są na mniejszą skalę. Stosuje się je do produkcji oleju migdałowego, a również mydła oraz esencji aromatycznych stosowanych w sektorze konsumpcyjnym.

Migdały w ciąży

Migdały od wieków są wykorzystywane poprzez kobiety w ciąży jako lekarstwa na zgagę. Już 5-6 owoców spożywanych regularnie pomaga w zwalczaniu tejże przykrej przypadłości. Dzieje się tak, bowiem ich alkaliczny odczyn pomaga redukować kwasy gastryczne, jakie wywołują nieprzyjemne pieczenie w przełyku. Dodatkowo migdały mają też pomagać w pokonywaniu ciążowych nudności. Mnóstwo pań potwierdza ich efektywność. Starczy spożyć parę sztuk regularnie na czczo, aby zadusić dolegliwości w zarodku.

Wzmacniają naczynia krwionośne oraz serce

Migdały mają mnóstwo elementów odżywczych, jakie przyczyniają się do poprawy zdrowia serca. Magnez, ułatwia przepływ krwi, tlenu i elementów odżywczych w całym ciele. Dzięki czemu, możemy sprawdzać ciśnienie krwi oraz ograniczyć zagrożenie zawału serca. Migdały (i wiele innych produktów dostępnych online) mają duży poziom jednonienasycone kwasów, dobrych dla serca, jak i witaminę E, jaka umożliwia ograniczyć stan zapalny tętnic.