Gdzie wykorzystywane są migdały?

Migdały niejednokrotnie uważane są za typ orzechów, natomiast w rzeczywistości to nasiona migdałowca zwyczajnego. W kuchni stosowane są przede wszystkim w cukiernictwie, nie brakuje natomiast przepisów na propozycje wytrawne, jakie – dzięki temu oryginalnemu dodatkowi – zyskają intrygującą nutę. Po migdały ochoczo sięgają smakosze, natomiast również zwolennicy kuchni roślinnej. W…

>>>

Ile kalorii mają migdały?

Migdały mają ogromną ilość witamin B1 oraz PP i potas, które to składniki poprawiają funkcje mózgu – gwarantując lepszą pamięć oraz koncentrację. Migdały mają właściwości antynowotworowe, są cennym źródłem witaminy E oraz magnezu. Zaleca się je w diecie jarskiej. Działają dobroczynnie na zaburzenia układu moczowego (kamienie nerkowe, zwężenie cewki moczowej),…

>>>

Czy migdały są zdrowe?

Migdał to piękne rosnące drzewo, należące do rodziny różowatych. Delikatnie różowe kwiatki, jakie pojawiają się na drzewie przedwczesną wiosną, są zbliżone do japońskich wiśni. Jednak pomimo własnej urody migdały słyną z orzechów, jakie łączą w sobie wyjątkowy smak oraz ważne korzyści lecznicze. Popularne są 2 odmiany orzechów: słodkie (są wykorzystywane…

>>>